El Projecte Educatiu de Centre (PEC) és l’instrument fonamental de funcionament dels centres educatius ja que concreta i defineix els límits de l’autonomia del centre i inclou, juntament amb el projecte de direcció, els indicadors de progrés que permeten avaluar tots els actors de la vida del centre.
Els nostres principis pedagògics
- Fer que l’escola sigui inclusiva, laica i respectuosa amb la pluralitat.
- Incorporar al currículum continguts referits a processos participatius i democràtics. Educar en valors com la solidaritat, la tolerància, la pau, la pluralitat, l’educació ambiental i l’educació per a la salut per tal d’aconseguir una educació més humanitzada.
- Mantenir un entorn educatiu de convivència al servei de la comunitat, que afavoreixi la cohesió social i basat en els principis de la llibertat personal, la responsabilitat, la solidaritat, el respecte i la igualtat.
- Desenvolupar el plurilingüisme i la interculturalitat a fi d’afavorir el coneixement i el respecte a la diversitat cultural que permet que l’individu enriqueixi la seva personalitat, millori la seva capacitat d’aprenentatge de les llengües i faciliti la seva obertura a noves experiències culturals.
- Preparar l’alumnat per als reptes d’una Europa multilingüe i multicultural per tal de comunicar-se, superant les barreres lingüístiques i culturals i fomentar la tolerància, el respecte mutu i l’entesa.
- Promoure el desenvolupament d’intercanvis educatius per facilitar la interacció amb parlants nadius, l’apropament a altres sistemes educatius, a altres costums i a les cultures pròpies de cada país.
- Fomentar el concepte d’aprenentatge permanent.
- Fomentar el treball col·laboratiu en tots els àmbits de la vida escolar, tot propiciant el diàleg i el consens.
- Incorporar les recomanacions del Marc Europeu de Referència per tal d’aconseguir uns objectius realistes i específics, i revisar i planificar la pràctica docent d’una manera transparent i coherent.
- Treballar per la renovació pedagògica tot impulsant iniciatives de treball en equip.
- Facilitar la participació del professorat en activitats de formació permanent i d’actualització.
- Potenciar l’intercanvi d’experiències amb altres centres i la participació en programes conjunts.
- Aprofitar el potencial que tenen les noves tecnologies de la comunicació i de la informació introduint-les a l’aula i a tots els àmbits de la vida acadèmica.
- Seleccionar i utilitzar el material didàctic adequant-lo a les necessitats dels alumnes i que alhora potencii la seva motivació i la seva creativitat.
- Afavorir la utilització de mètodes i materials que permetin als diferents tipus d’alumnat l’adquisició d’una competència comunicativa adequada als objectius que es pretenen aconseguir.
- Realitzar anàlisis freqüents de la pràctica educativa mitjançant la reflexió en comú, reconduint aquells aspectes que s’han de millorar.
- Aconseguir la màxima qualitat en el procés d’aprenentatge per tal d’assolir els objectius de cada nivell i, alhora, superar les proves de certificació al final del nivell bàsic, intermedi i avançat.
- Garantir els principis de qualitat pedagògica, de direcció responsable, de dedicació i professionalitat docents, d’avaluació, de retiment de comptes, d’implicació dels diferents sectors de la comunitat educativa, de preservació de l’equitat, de cerca de l’excel·lència i de respecte a les idees i les creences dels alumnes.
- Assegurar que l’escola sigui un entorn de treball saludable de qualitat amb cura de les persones, especialment en l’àmbit afectiu.
- Garantir que l’educació sigui una tasca col·lectiva i que la presa de decisions sigui compartida i fruit del diàleg i del consens.
Metodologia
Enfocament comunicatiu
Com a punt de partida de l’enfocament metodològic del centre es pren la reflexió sobre el caràcter comunicatiu de la llengua, el foment del plurilingüisme i el multiculturalisme en una Europa oberta on els ciutadans conviuen (treballen, viatgen d’un país a un altre, migren etc…), el foment d’actituds generals de respecte i de reconeixement de la diversitat així com el coneixement sociocultural i la consciència intercultural .
La metodologia del centre es basa en el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR) on s’especifica que l’objectiu de la didàctica lingüística és activar en l’alumne una capacitat comunicativa en la llengua objecte d’aprenentatge .
L’objectiu principal de l’aprenentatge és la comunicació, de manera que es fa especial èmfasi en el desenvolupament de les diferents destreses comunicatives i la seva integració des del principi, de manera que el desenvolupament d’una activitat pot implicar l’activació de destreses productives, receptives i/o interactives .
El procés d’ensenyament / aprenentatge té com a objectiu principal l’ús de la llengua per fomentar-la comprensió entre les persones .
L’enfocament didàctic té en compte que els alumnes són els protagonistes del seu aprenentatge, de manera que es treballarà i estimularà la capacitat de l’alumne per aprendre a aprendre mitjançant estratègies de comunicació i d’aprenentatge i es tendirà a organitzar les classes de manera que es faciliti la sociabilitat, la motivació i la comunicació entre els alumnes i entre els alumnes i el professor, creant un clima d’ensenyament / aprenentatge i un ambient de classe que ho possibiliti.
Un llengua no és un conjunt de coneixements sinó una forma de comportament individual i social. Cal entendre la llengua com a comportament intercultural, com un compromís en l’acció intercultural. Cal desenvolupar la capacitat afectiva i cognitiva d’establir i mantenir relacions interculturals i la capacitat d’establir la pròpia identitat personal mentre es fa de mediador i s’actua entre cultures. Aprendre una llengua és aprendre a saber ser i a saber estar.
Objectius
- Preservar la diversitat en la distribució d’alumnat per edat.
- Demanda d’escolarització: Augmentar el nombre d’alumnes preinscrits d’alemany.
- Demanda d’escolarització: Augmentar l’ocupació dels grups.
- Reduir l’abandonament de l’alumnat.
- Reduir l’absentisme de l’alumnat.
- Augmentar el grau de satisfacció de l’alumnat.
- Augmentar el grau de satisfacció del professorat.
- Augmentar el grau de satisfacció del PAS.
- Augmentar el nombre d’alumnes que superen el curs.
- Augmentar el nombre d’alumnes que superen el curs amb una nota igual o superior al 80%.
- Augmentar el nombre d’alumnes que obtenen el certificat de nivell.
- Reduir el nombre d’alumnes repetidors.
- Augmentar el percentatge d’alumnes presentats a les proves de certificació unificades sobre matriculats per idioma en comparació a la mitjana de Catalunya.
- Augmentar el percentatge d’alumnes aprovats sobre presentats a les proves de certificació unificades per idioma i destreses en comparació a la mitjana de Catalunya.
- Mantenir el nombre d’alumnes per docent.