Borsa d’Estada Lingüística John Langdon-Davies I París I Curs 2022-2023

L’experiència de poder viure a París durant els mesos d’abril i maig del 2023 ha sigut extraordinària i, certament, comptar amb l’ajut de la Borsa d’Estada Lingüística John Langdon-Davies de l’EOISFG, em va ajudar a que la despesa i l’esforç econòmic que això suposava fos molt més portable.

Agraeixo moltíssim que es seleccionés i valorés positivament la meva sol·licitud, en una mostra de confiança per un projecte que no era assistir a cap curs de formació però en el que la immersió lingüística era absoluta.

Normalment quan es parla o es pensa en recerca, la llengua que ve al cap és l’anglès, però en el meu cas, el subjecte d’estudi demandava preferentment el domini de la llengua francesa. La meva estada em va permetre millorar i consolidar l’aprenentatge d’aquest idioma tant a nivell oral, com escrit.

Us explico com: vivia en una residència a la Cité Universitaire International de Paris, al 14e arrondissement davant el parc de Montsouris i prop d’una pastisseria on feien un éclairs au chocolat per llepar-se els dits, i on aprendre el nom dels tipus de pa va ser tot un repte! Em sentia una veritable parisenca. Com a anècdota, alguns turistes despistats em confonien per autòctona…

Cada matí escoltava Radio France per saber si el transport públic funcionava o no, doncs em va coincidir amb el període de vagues i manifestacions per la modificació de les condicions de la jubilació (Oh là là, la retraite!).

Pel que fa a la feina, el francès era la llengua vehicular tant per a concertar les reunions via correu electrònic, com per fer-les presencialment, les entrevistes semiestructurades. Us asseguro que va ser un aprenentatge intensiu. Cert que els meus interlocutors també em van ajudar i van valorar molt positivament que fes l’esforç de comunicar-me amb la seva llengua. Per a que us feu una idea, entre les persones que vaig entrevistar eren: El titular de la càtedra de la UNESCO per l’estudi de la diversitat museística i la seva evolució; el Co-director del Master Musées et nouveaux médias a la Sorbonne Nouvelle; el director general del Grand Palais Immersif; el director de les arts visuals i digitals al Cube Garges; etc… Haig de dir, i vull agrair al professorat de l’EOI per haver-me donat les eines necessàries per a tenir la seguretat suficient per fer-ho.

Per acabar, compartir les estones de lectura i estudi que he pogut fer a la biblioteca Kandinsky del Centre Pompidou, la motxilla d’aprenentatges de les més de seixanta exposicions que vaig poder visitar i el més important: els bons amics que hi vaig fer.

Vraiment merci beaucoup !

Pilar Giró