Dia internacional contra la violència de gènere

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981.

En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, que van ser assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo el 25 de novembre de 1960 a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc.  Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Aquí teniu el manifest