Prem el ratolí sobre la foto si vols llegir una reflexió sobre com participar en videoconferències de manera exitosa.
El 28 d’octubre de 1995, la Sally Hambridge, una directiva d’Intel, va elaborar oficialment el document anomenat Netiquette Guidelines orientat als treballadors de l’empresa perquè aprenguessin com comportar-se a Internet, un entorn molt més minoritari que ara. Aquest document defineix les regles d’etiqueta de la xarxa en nom de la comunitat oberta que participa en el desenvolupament d’estàndards d’Internet. No obstant això, aquestes normes d’etiqueta no són rígides i inamovibles, sinó que s’adapten a cada comunitat o grup social, els quals van elaborant les seves pròpies regles, fins i tot nomenant persones encarregades del seu compliment. El llibre Netiquette de Virgínia Shea, publicat en 1994, conté 10 regles bàsiques de comportament a la xarxa, els quals es descriuen a continuació:
- Regla 1: Mai oblideu que la persona que llegeix el missatge és un altre ésser humà amb sentiments que poden ser ferits.
- Regla 2: Seguiu els mateixos estàndards de comportament en línia que seguiu en la vida real.
- Regla 3: Escriure tot en majúscules es considera com cridar i dificulta la lectura.
- Regla 4: Respecteu el temps i l’amplada de banda d’altres persones.
- Regla 5: Mostreu el millor del vostre caràcter mentre us mantingueu en línia.
- Regla 6: Compartiu els vostres coneixements amb la comunitat.
- Regla 7: Ajudeu a mantenir els debats en un ambient sa i educatiu.
- Regla 8: Respecteu la privadesa de terceres persones.
- Regla 9: No abuseu del vostre poder o dels avantatges que pugueu tenir.
- Regla 10: Excuseu els errors d’altres. Compreneu els errors dels altres igual que espereu que els altres comprenguin els vostres.
Aquests manaments es poden sintetitzar en dos: Posar-se al lloc de l’altre sempre que utilitzem la xarxa i pensar que l’altre no és sempre com jo.